CYBER RATOVANJE JE STVARNOST: Jedan cyber napad može biti jači od zračnih udara

Odbor protiv terorizma
prtsc Euranet/Youtube
Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres očekuje kako će se broj cyber napada u budućim ratovima povećati zbog čega traži međunarodna pravila kojima bi im se suprotstavilo, prenose mediji.
“Epizode cyber ratovanja između zemalja već postoje. Još je veći problem činjenica da nemamo reuglatorni okvir kako bismo se toj vrsti ratovanja suprotstavili. Nije jasno kako se Ženevska konvencija ili humanitarno pravo odnose na to”, rekao je Guterres u govoru na Sveučilištu u Lisabonu, javlja Reuters.
“Potpuno sam uvjeren kako će idući rat početi snažnim cyber napadom ne bi li se njime uništio vojni kapacitet, te kako bi se paralizirala infrastruktura poput električne mreže i slično”, dodao je.
Ovo upozorenje dolazi svega tjedan dana nakon što je SAD optužio 13 državljana Rusije i te tri kompanije zbog zlouporabe društvenih mreža i uplitanja u američke predsjedničke izbora 2016. Guterres drži kako je upravo UN dobra platforma za stvaranje pravila koja bi garantirala humaniji karakter konflikata koji uključuju tehnologiju.
Iz NATO-a su se već prošle godine pojavile informacije kako se radi na postavljanju principa kojima bi se trebale voditi savezničke vojske u kibernetičkim sukobima. Niame, sasvim je jasno kako isključenje samo jedne centrale usmjerenim cyber napadom može u borbi čak biti učinkovitije od zračnih napada.
RSS