Članice EU izdvajat će više za obranu: Kako će se Hrvatska uklopiti u tu vojnu suradnju?

Članice EU izdvajat će više za obranu
European Parliament

Kao doprinos raspravi o budućem smjeru EU-a s 27 država članica,  Europska komisija je danas održala raspravu o budućnosti europske obrane.

Jača Europa u području sigurnosti i obrane prioritet je Junckerove Komisije još od preuzimanja mandata. Predsjednik Juncker u svom je govoru o stanju Unije 2016. najavio stvaranje Europskog fonda za obranu.

Europa si više ne može priuštiti oslanjanje na tuđu vojnu snagu. Kako bi europska obrana bila snažna, europskoj obrambenoj industriji potrebne su inovacije. S obzirom na pogoršanje sigurnosne situacije u susjedstvu Europe i snažne gospodarske argumente za veću suradnju u području potrošnje na obranu među državama članicama EU-a, Komisija smatra da je sada pravi trenutak za poduzimanje mjera u cilju uspostave sigurnosne i obrambene unije.

Visoka predstavnica i potpredsjednica Federica Mogherini izjavila je: Sigurnost i obrana prioriteti su Europske unije jer su to i prioriteti svih naših građana. Od prošle godine radimo na tome da naša europska obrana bude sve učinkovitija u pružanju sigurnosti unutar i izvan naših granica, ulažemo više sredstava, jačamo suradnju među državama članicama i nastavljamo blisku suradnju s NATO-om. Svijet oko nas brzo se mijenja i svaki dan se moramo nositi s novim izazovima. Kao Europska unija preuzeli smo odgovornost za suočavanje s tim izazovima.

Potpredsjednik Komisije nadležan za radna mjesta, rast, ulaganja i konkurentnost Jyrki Katainen dodao je: Za jačanje europske sigurnosti i obrane potrebno je učinkovitije upotrijebiti sredstva za obranu koja su na raspolaganju. Odluke o ulaganjima u obrambene kapacitete i dalje su u rukama država članica, a proračun EU-a ne može nadomjestiti proračune država članica za obranu. Međutim postoje izrazito veliki gospodarski i industrijski argumenti za veću suradnju, na primjer u istraživanjima i javnoj nabavi u području obrane. S obzirom na to da je pritisak na nacionalne proračune i dalje visok, potrošnja na obranu morala bi biti učinkovitija, a obrambeni kapaciteti trebali bi se bolje iskoristiti.

Ova orijentacijska rasprava bit će smjernica za rad Komisije u narednim tjednima. Uoči Europske konferencije na visokoj razini o obrani i sigurnosti, koja će se održati 7. lipnja u Pragu, Komisija će pokrenuti Europski fond za obranu, najavljen u studenome 2016. u okviru Europskog akcijskog plana u području obrane. Usporedno s time Komisija će predstaviti dugoročniji dokument za razmatranje kojim će se utvrditi scenariji za budućnost u području europske obrane. To čini dio rasprave o budućnosti EU-a s 27 država članica koja je pokrenuta 1. ožujka Komisijinom Bijelom knjigom o budućnosti Europe.

Postoje snažni argumenti za veću suradnju u području sigurnosti i obrane u EU-u. Prijetnje s kojima se EU suočava ne zadržavaju se unutar nacionalnih granica. Njihov se opseg povećava.

Za jaku europsku obranu potrebna je jaka europska obrambena industrija, smatra Europska komisija. Budući da države članice počinju povećavati svoje proračune za obranu, EU im može pomoći da učinkovitije koriste ta sredstva. Procjenjuje se da se zbog nedostatka suradnje država članica u području obrane i sigurnosti godišnje gubi 25-100 milijardi eura. S 80 posto javne nabave i više od 90 posto istraživanja i tehnologije upravlja se na nacionalnoj razini. Čak 30 posto godišnjih rashoda povezanih s obranom moglo bi se uštedjeti udruživanjem javne nabave, drže u Komisiji.

RSS