ČELNI LJUDI NOGOMETNIH KLUBOVA O POREZNIM UTAJAMA: ‘Ovo je nogometni svijet i tako se ovdje radi’

europarl.eu

Kojim financijskim tokovima putuje novac u svijetu nogometa, koliko su učestale utaje i može li se stanje bolje regulirati? U Parlamentarnom odboru PANA održano je saslušanje.

“Football Leaks” internetska je stranica koja objavljuje tajne podatke iz nogometne industrije. U 2016. surađivala je s tjednikom Der Spiegel i novinarskim istraživačkim projektom EIC (European Investigative Collaborations) na nizu priča koje su se bavile utajama poreza i nezakonitim shemama u europskom nogometnom svijetu.

„Količina novca u sportu, posebice u nogometu, ogromna je te vuče sofisticirane načine za izbjegavanje plaćanja poreza“, rekao je izvjestitelj Odbora za izbjegavanje plaćanja poreza Petr Ježek (ALDE, Češka) 26. rujna na saslušanju u Europskom parlamentu. Finalne preporuke Odbora za koje su odgovorni Ježek i Jeppe Kofod (S&D, Danska), bit će na rasporedu plenarnog zasjedanja prije kraja godine.

Istraživački novinar Merijn Rengers iz Nizozemske objasnio je zastupnicima što je otkrio tim novinara. Kako kaže, često su na pitanja čelnim ljudima nogometnih klubova dobivali odgovore kako se radi o čudnim podacima, ali ipak „ovo je nogometni svijet i tako se ovdje radi.“

Zatim, tu je mentalitet neplaćanja poreza. „Saznali smo da najveći klubovi, najveći igraći, najveći agenti – gotovo svi u svijetu nogometa – koriste porezne sustave kako bi usmjerili novac van dosega poreznih vlasti. Radi se o epidemiji“, rekao je Rengers.

„Nije samo pitanje ogromne količine novca, već i ogromnih mreža pojedinaca koji rade na tome da fondove prenose na različite načine u tzv. porezna utočišta“, rekao je Juan Fernando López Aguilar (S&D, Španjolska).

Kimberly Morris koja radi za FIFA-in sustav transfera opisala je kako se transferi igrača nadziru diljem svijeta. Pravni zastupnik UEFA-e Julien Zylberstein, između ostalog, objasnio je korist pravila o financijskom fer pleju iz 2010. Gregor Reiter predstavio je rad Europske udruge nogometnih agenata. Snimka cijelog sastanka dostupna je na našim stranicama.

Sastankom je predsjedao Werner Langen (EPP, Njemačka), doznaje se iz Europskog parlamenta.

RSS