BLIŽE SE EUROPARLAMENTARNI IZBORI: Vlasti najavljuju da će zlouporaba podataka u europskim političkim kampanjama biti kažnjiva

  28
  prtsc Youtube/Herman Van Rompuy

  Europski parlament želi zaštititi demokratski proces europskih izbora te uvodi novčane kazne za europske stranke i zaklade koje zloupotrebljavaju podatke u političkim kampanjama, priopćeno je danas.

  Naime, više od dvije trećine (67%) korisnika interneta u EU-u zabrinuto je zbog neovlaštenog korištenja svojih osobnih podataka u ciljanom političkom oglašavanju, što posljedično šteti natjecanju između političkih stranaka. EU je donio nekoliko mjera za zaštitu privatnosti podataka te trenutno radi na tome da se europski izbori osiguraju od zlouporabe osobnih podataka glasača i glasačica.

  “Naročito nakon skandala Facebook i Cambridge Analytica, građani su sve više svjesni pitanja oko korištenja njihovih osobnih podataka. Ova regulativa važan je korak u ponovnoj izgradnji povjerenja građana u Europsku uniju i demokratsku participaciju”, objasnio je izvjestitelj Rainer Wieland (EPP, Njemačka).

  Uoči europskih izbora od 23. do 26. svibnja 2019. na političkom dnevnom redu su nova pravila o kažnjavanju europskih političkih stranaka čiji članovi namjerno krše pravila o zaštiti podataka kako bi utjecali na rezultate izbora. Izvješće o tome već je odobreno od strane Odbora za Ustavna pitanja 6. prosinca 2018., dok parlament glasuje na plenarnom zasjedanju 12. ožujka.

  “Ne smatram da niti jedna stranka ili zaklada želi riskirati sa zloupotrebom podataka europskih građana za vlastiti dobitak. Međutim, naša je odgovornost da pojačamo postupke oko kršenja i sankcija kako bi poslali jasnu poruku onim pojedincima i grupama koje ne žele igrati prema pravilima”, kaže druga izvjestiteljicaMercedes Bresso (S&D, Italija).

  Europske političke stranke organiziraju komplementarne kampanje na europskoj razini uključujući kampanje za vodeće kandidate (tzv. Spitzenkandidat). Nacionalni uredi nadležni za zaštitu podataka nadziru izbore na razini država članica. Ako nacionalni ured pronađe da su se prekršila pravila, informira Tijelo za nadzor europskih političkih stranaka koje zatim odlučuje o sankcijama.

  Ana Raić-Knežević