Bjelovar je danas postao najtransparentniji grad u Hrvatskoj

Wikipedia

Svi građani od ovog tjedna putem besplatne aplikacije imaju transparentan uvid u isplate iz Proračuna Grada Bjelovara, uključujući isplate pravnim i fizičkim osobama, kao i troškove poput, primjerice, dnevnica svih zaposlenika Grada.

Dio je to projekta pod nazivom “Grad Bjelovar – najtransparentniji grad u Hrvatskoj”, predstavljenog u ponedjeljak u Zagrebu, kojim ovaj grad želi postići najvišu moguću razinu transparentnosti i spriječiti mogućnosti za stranačko kadroviranje, nepotizam i
zapošljavanje u Gradskoj upravi zbog “kupovanja“ izbornih glasova. Projektom se ujedno želi spriječiti dodjeljivanje poslova, donacija i drugih vrsta isplata po kriterijima političke ili rodbinske povezanosti, kao i neprimjereno trošenje proračunskih sredstava, ali i potaknuti građane na aktivniju suradnju s Gradskom upravom.

Kako je na predstavljanju projekta istaknuo gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak, građani imaju pravo znati na što se troši njihov novac, od jedne kune do milijunskih iznosa.

“Ovim potezom Grad Bjelovar postaje najtransparentniji grad u zemlji i predvodnik prave borbe protiv korupcije na lokalnoj razini. U potpunosti smo otvorili sve troškove gradske uprave. Mi u Bjelovaru nemamo što skrivati. Nismo svi isti i nismo svi lokalni šerifi, ima i onih koji drugačije razmišljaju i rade. Na ovaj način dajemo svoj doprinos borbi protiv korupcije na lokalnoj razini”, rekao je Hrebak, dodajući da će upravo ovakvim potezima političari početi vraćati poljuljano povjerenje građana.

“Institucije su danas na samom dnu u smislu percepcije građana. Ovako pokazujemo da možemo drugačije i da ima onih koji su svjesni da su ih građani izabrali te da su dužni podastrijeti im sve račune. Smatramo da će ovaj koračić doprinijeti da naše društvo postane bolje, da se političke elite malo osvijeste i da se počne vraćati povjerenje građana izgubljeno u proteklih 30 godina”, zaključio je Hrebak.

Prema riječima Vuka Vukovića iz Instituta sinergije znanosti i društva, 90 posto građana Hrvatske smatra da je korupcija izuzetno raširena u lokalnoj i regionalnoj samoupravi, a takvo poražavajuće uvjerenje jedan je od gorućih društvenih problema.

“Povjerenje se mora uspostaviti i vlast koja radi pošteno nema što skrivati. Bez povjerenja javnosti nije moguće imati konstruktivnu suradnju unutar lokalne zajednice pa su potrebne radikalnije i konkretnije mjere koje pružaju transparentnost rada lokalne vlasti, na način da javnost ima uvid u svaku pojedinačnu transakciju iz lokalnog proračuna“, kazao je Vuković, dodavši da to podrazumijeva javni pristup podacima o tome kome je, kada, koliko i zašto isplaćen određeni iznos sredstava.

“Bjelovar je ovim projektom krenuo u jedinstven pothvat u Hrvatskoj i ovom dijelu Europe, a to je podizanje transparentnosti do razine koja do sada nije uvedena niti u jednom tijelu javne vlasti, s ciljem podizanja kvalitete rada Gradske uprave i jačanja povjerenja građana“, zaključio je.

Čelnik udruge Lipa Davor Huić vjeruje da će ovaj projekt značajno utjecati na redukciju korupcije koja je rak rana hrvatskog društva. “Ovo je demokracija u pravom smislu te riječi jer ljudi u realnom vremenu mogu vidjeti na što se novac troši. Nema boljeg načina da se korupcija dugoročno spriječi, već povećanjem transparentnosti svih transakcija. Zadovoljstvo mi je vidjeti da se ono za što se zalažemo nekoliko godina počinje provoditi u praksi i nadam se da će drugi gradovi slijediti ovaj primjer“, poručio je Hujić.

Grad Bjelovar još je u veljači putem aplikacije otvorio proračun javnosti i tako građanima omogućio da na jednostavan način, u svakom trenutku imaju uvid u proračunske stavke, kao i razvojne učinke proračuna. No, u suradnji s Institutom sinergije znanosti i društva, koji je izradio aplikaciju, sada je otišao korak dalje i građanima pružio i uvid u sve isplate iz gradskog proračuna.

Pravo na pristup informacijama koje posjeduju tijela javne vlasti građanima je zajamčeno Ustavom Republike Hrvatske. Stoga javna vlast, uz moralnu, ima i zakonsku dužnost pružati informacije o trošenju javnog novca. No, dok se u razvijenim demokracijama takva transparentnost smatra standardom pa su, primjerice, sve pojedinačne transakcije iz federalnog proračuna SAD-a od 1,5 bilijuna dolara dostupne javnosti kroz interaktivnu Internet tražilicu, u Hrvatskoj nikada ranije nije postojala, niti su tijela javne vlasti razmatrale tu mogućnost, priopćeno je.

RSS