Bečki javni prijevoz: Pritiskom na gumb do veće sigurnosti

SOS moduli Wiener Linien

Bečki javni prijevoznik Wiener Linien pokrenuo je kampanju „Što učiniti?“. Riječ je o kampanji koja bečane uči ispravnom ponašanju u izvanrednim situacijama koje se mogu dogoditi u javnom prijevozu ili na peronima. Kampanja daje odgovor na 10 kriznih situacija.

U jednoj situaciji, dvije osobe se svađaju na peronu podzemne željeznice. Počinju se naguravati i opasno se približavaju žutoj sigurnosnoj liniji. Što bi učinili u ovoj situaciji?

Kampanja je popraćena interaktivnim videozapisima u kojima korisnici preuzimaju vodeću ulogu.

“Javni prijevoz  ima visoku razinu sigurnosti u gradu, a Wiener Linien posljednjih je godina poduzeo razne mjere. Ako se kojim slučajem u javnom prijevozu ne osjećate sigurno,  koristite službu sigurnosti WL-a na peronu ili u samom vozilu.  To je ono zbog čega su oni tu. Jer vaša sumnja u nesigurnost je njihov prioritet, kazala je Ulli Sima, članica gradskog poglavarstva.

“Služba sigurnosti Wiener Linien broji više od 300 zaštitara i skrbi za sigurnost i provedbu kućnog reda. Od sada do naših zaštitara može se doći jednostavnim pritiskom na gumb”, kazala je Alexandra Reinagl , Generalna direktorica Wiener Linien.

Na svakoj platformi podzemne željeznice postavljeni su SOS moduli na kojima se može uspostaviti izravna govorna veza s upravljačkim centrom zaštitarske službe i aktivirati zaustavljanje u nuždi. Da bi sigurnosna oprema na peronu bila vidljivija, Wiener Linien dodale su naljepnice za pod na platformama u velikim stanicama Praterstern, Westbahnhof, Stephansplatz i Schwedenplatz. Uz slogan “U slučaju sumnje da je hitno“, one bi trebale poticati putnike  da ih koriste i oni.

U vagonima je moguće kontaktirati vozača preko tipki za razgovor pored vrata.

Wiener Linien također neprestano proširuje svoju mrežu video nadzora. Trenutno je u funkciji 13.000 kamera instaliranih u vagonima i na peronima. Kamere imaju preventivni učinak i pomažu u slučaju nužde. Neželjene snimke automatski se brišu nakon 48 sati.

DBO/ Foto: Wiener Linien