BEČ UVODI SOS TELEFON ZA POMOĆ UČITELJIMA

UGBUZ

Bečki učitelji svakodnevno se suočavaju s različitim problemima u nastavi. Radikalizacija, religijske razmirice, nasilje i druge vrste sukoba dio su njihove svakodnevice.

Grad je Beč stoga odlučio pomoći svojim učiteljima u borbi s rastućim socijalnim izazovima u učionicama. U razgovoru s medijima predstavljene su nove mjere za pomoć učiteljima i učenicima koje uključuju otvaranje nove telefonske linije za učitelje i osnutak grupa za podršku. Tom je prilikom gradonačelnik Michael Ludwig naglasio kako „Beč ima najobrazovanije i najangažiranije učitelje i učiteljice. Oni se brinu o obrazovanju naše djece, a bez pametnih ljudi naš grad ne bi imao budućnost. Stoga je jedna od zadaća politike podržati ih i zalagati se za njih“.

Gradski vijećnik za obrazovanje Jürgen Czernohorszky i gradonačelnik Ludwig istaknuli su kako će otvaranjem telefonske linije učitelji, učenici i školska uprava imati mogućnost u svakom trenutku nazvati i zatražiti pomoć bez pridržavanja ustaljenih procedura. U određenim će se situacijama slati i grupa za hitne intervencije, koja će se sastojati od socijalnih radnika, psihologa, stručnjaka odjela gradskog poglavarstva za obrazovanje i mlade, kao i lokalna policija. Cilj te grupe bit će pomoći socijalno ugroženim obiteljima kako se problemi iz njihovog doma ne bi proširili i na školu.

Gradonačelnik Ludwig također je izrazio želju uvođenja sankcija pri kršenju pravila bontona za međusobno ophođenje. Pri tome naglašava kako sankcije ne bi trebale biti smatrane kaznama već mjerama za poboljšanje demokratskih vrijednosti, jednakosti muškaraca i žena, te pristojnog ophođenja između učitelja i učenika. U izradi novog kodeksa ponašanja Ludwig računa na pomoć savezne vlade koja je zakonodavni organ i za Grad Beč.

Vijećnik Czernohorszky i gradonačelnik Ludwig također apeliraju na saveznu vladu da povuče rezove u budžetu za socijalne radnike i asistente u nastavi, prilagodi budžete za škole njihovim stvarnim potrebama, uvede obaveznu nastavu etike kao nadopunu vjeronauku i dodatnu godinu pohađanja vrtića.

DBO / Foto: Ured Grada Beča u Zagrebu