Austrijska prijestolnica dobiva prvi „superblok”

Austrijska prijestolnica dobiva prvi „superblok”
eurocommpr.at

Po uzoru na Barcelonu austrijska prijestolnica provest će pilot-projekt takozvanog „superbloka” s više zelenila, prostora za građane te manje prometa.

Projekt će obuhvaćati više stambenih blokova na području ulica Gudrunstraße, Leebgasse, Quellenstraße i Neilreichgasse koje se nalaze u 10. gradskom okrugu Favoriten.

Ovim se projektom nastoji poboljšati kvaliteta života građana, pridonijeti borbi protiv klimatskih promjena implementacijom raznih mjera za ozelenjivanje i rashlađivanje grada te smanjiti automobilski promet.

Također će se smanjiti razina buke i prašine te sniziti ljetna temperatura u tom gusto naseljenom dijelu grada.

Vodeći se međunarodnim primjerima glavni grad Austrije prilagodio je koncept koji se temelji na trendovima i modelima urbanog razvoja te stavlja poseban naglasak na društvenu koheziju i sudjelovanje građana kao i na širenje zelenih površina.

Dugoročan cilj jest poboljšati lokalnu opskrbu, društvenu infrastrukturu i sam izgled bloka. Osim zbog gustoće naseljenosti područje u 10. okrugu odabrano je za provođenje ovog projekta jer prema interaktivnoj karti koja prikazuje temperaturne vrijednosti sadrži neka od najtoplijih mjesta u gradu koja je potrebno rashladiti.

Ondje se također nalaze brojne odgojno-obrazovne ustanove, stoga se smanjenjem količine vozila u njihovoj blizini nastoji povećati sigurnost, prije svega djece.

Promet motornim vozilima bit će dopušten isključivo stanovnicima tog dijela grada kao i interventnim i komunalnim vozilima.

Više pročitajte ovdje.

PO/ Foto: eurocommpr.at