Analiza Bloomberga: Naša energetska sigurnost ne ovisi samo o Rusiji. I azijske države odlučit će kako ćemo provesti zimu

Ključ energetske sigurnosti Europe ove zime drže Kina, Japan i Južna Koreja, ocjenjuje portal Bloomberg, u osvrtu na kretanja svjetske potražnje za ugljenom i LNG-ijem uoči zime i sezone grijanja.

– Europske države žure se pripremiti za zimu, smanjujući potrošnju plina i povećavajući uvoz LNG-a kako bi popunile skladišta, a također ponovno pokreću elektrane na ugljen. No, napori Europe da ostane topla ove zime uvelike će ovisiti o tri nacije na drugom kraju svijeta, Japanu, Južnoj Koreji i Kini – ističe Bloomberg podsjećajući da se Europa okreće nabavi ugljena i LNG-ija u očekivanju potpune obustave uvoza prirodnog plina i ugljena iz Rusije, prenosi Jutarnji list.

Zabrana ruskog ugljena

Europska komisija, podsjeća portal, početkom sljedećeg tjedna provesti će potpunu zabranu ruskog ugljena, dok je Gazprom smanjio dotok plina iz plinovoda u Europu. Rusija je, napominje se, kroz povijest bila najveći dobavljač plina Europske unije, pokrivajući oko 40 posto potražnje.

Prema ocjeni Bloomberga, spomenute azijske ekonomije u dosadašnjem dijelu energetske krize koja je uslijedila nakon napada Rusije na Ukrajinu nisu vukle poteze na štetu Europe. U korist te tvrdnje navodi se kako je Kina smanjila uvoz ugljena i LNG-ija nakon povećanja domaće proizvodnje, a također, dodaje se, trpi gospodarsko usporavanje zbog blokade zbog virusa.

– Sve tri azijske zemlje također su proizvele više energije iz obnovljivih izvora. Japan i Južna Koreja postavili su rekorde u solarnoj energiji u svibnju, dok je Kina potrošila manje ugljena tijekom prve polovice godine jer su čisti izvori poput hidroenergije porasli – referira Bloomberg.

Uviđavno ponašanje najjačih azijskih kompanija prema energetskim potrebama Europe moglo bi se promijeniti, procjenjuje portal. Azijske zemlje, dodaje se, među najvećim su svjetskim uvoznicima ukapljenog prirodnog plina i morskog ugljena te sve dijele vršnu sezonu potražnje za grijanjem tijekom zime s Europom.

– Još je prerano da meteorolozi daju točna predviđanja zimskih vremenskih obrazaca, ali bilo kakva prognoza za nagli pad temperatura u Kini, Japanu i Južnoj Koreji, mogla bi izazvati intenzivniju borbu za isporuke ugljena i LNG-ija – komentira Bloomberg, dodajući kako pojačanu potražnju za spomenutim energentima iz Europe već trpe azijske zemlje sa slabijom platežnom moći poput Pakistana i Bangladeša. Stanovnici potonjih zemalja, navodi se, već pate od svakodnevnih nestanaka struje jer si ne mogu priuštiti plaćanje tereta koji bi mogao držati svjetla upaljena.

Prazna skladišta u Japanu i Južnoj Koreji

Bloomberg raspolaže informacijama da Japan i Južna Koreja još nisu popunili svoja skladišta plina za nastupajuću sezonu grijanja. Dosljedno tome, potražnja dvaju državama za plinom kada pristupe popuni, mogla bi pogurati cijene na spot tržištima.

 

– Bude li zima vrlo hladna, Japanu i Južnoj Koreji vjerojatno će trebati dodatne spot isporuke, u kojem slučaju se vjerojatno mogu natjecati s europskim kupcima – kazao je za Bloomberg, voditelj globalne energije i obnovljivih izvora energije u IHS Markitu. Sugovornik portala ocjenjuje kako bi Kina vjerojatno posegnula za više domaćeg ugljena, ako se ukaže potreba za to.

U prilog ocjeni da je već sada na djelu povećana potražnja za ugljenom portal prilaže tvrdnju analitičara Bloomberg NEF-a Ali Asghara da za isporukama ugljena, posebno, ističe, ugljena visokog sadržaja energije koji koriste Japan i Koreja, već sada postoji velika potražnja i uglavnom se ugovaraju. Japan i Koreja borit će se s Europom za većinu spot tereta, dodaje Asghar.

Međunarodno natjecanje za gorivom, zaključuje analizu Bloomberg, poraslo je otkako je ruska invazija na Ukrajinu preokrenula globalne trgovinske tokove, što je pomoglo podići cijene ugljena i prirodnog plina na rekordne vrijednosti.