Zagrebu treba dobrovoljna online platforma svih kamera u gradu

Piše: Alen Ostojić

Na početku svečanog otvaranja Hrvatskih dana sigurnosti 2015., u Opatiji, 15. listopada, brojnim sudionicima iz javnog i privatnog sektora sigurnosti, istaknuo sam primjer snažnog potencijala kojim raspolaže Grad Zagreb. Grad u svom vlasništvu ima preko 4.000 kamera. Zašto te kamere nebi uvezali u digitalni registar kamera i stavili ga na raspolaganje policiji? A zamislite koliko još kamera u svom vlasništvu ima poslovna zajednica!

Kada je 01. prosinca 2012., gradonačelnik Milan Bandić svečano otvorio Centar za video nadzor pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i očuvanje javnog reda, Zagreb je otvorio jednu novu stranicu u izgradnji još sigurnijeg grada. Centar danas ima 285 kamera, a uskoro će se na njega priključiti novih 70 kamera koje nadziru javne površine grada Zagreba. Pored ovih kamera, u vlasništvu gradske uprave nalaze se sve kamere montirane na objektima mjesne samouprave, dječjim vrtićima, školama, kulturnim institucijama, sportskim objektima i dr. Zagrebački holding u svom vlasništvu ima nekoliko tisuća kamera.

Kamere predstavljaju snažan resurs u prevenciji i otkrivanju zločina. Kada se u gradu dogodi neki zločin, policijskim službenicima je vrijeme najdragocijenije. Da bi im to vrijeme osigurali, mišljenja sam da bi sve kamere u vlasništvu Grada Zagreba trebalo objediniti na jednom središnjem mjestu – Centru za video nadzor Grada Zagreba. Istovremeno, PU zagrebačka trebala bi pokrenuti dobrovoljni projekt ZAGREB VIDEO PARTERSTVO. Ova projekt policiji bi omogućio brži pristup desecima tisuća kamera montiranih na gradskim, poslovnim i privatnim objektima. Policija bi na jednom središnjem mjestu mapirala sve kamere montirane u gradu, koje bi im odmah bile dostupne. Baza kamera djelovala bi kao digitalni registar kamera s informacijama o tome gdje se one nalaze, tko im je vlasnik, koju zonu snimaju, koliko dugo se snimke čuvaju. kako ne bi utjecala na privatnost osoba, policija naspram kamera u poslovnom i privatnom vlasništvu ne bi imala pristup u realnom vremenu.

Dizajniranjem ove online platforme na koju bi se mogli dobrovoljno registrirati svi koji imaju kamere, dodatno bi učvrstili partnerstvo policije i zajednice, dok bi policija dobila snažan resurs koji bi joj odmah pružio informaciju gdje su kamere. Time bi policiji omogućili pravovremeni pristup i preuzmanje video snimki, odnosno brže i uspješnije djelovanje u sprječavanju, otkrivanju i procesuiranju zločina.

Video kamere poglavito javnih površina, pružaju dodatni osjećaj sigurnosti, a ZAGREB VIDEOPARTNERSTVO bio bi novi, veliki korak prema tom cilju.

Na kraju, građani Zagreba imaju pravo promatrati one koji promatraju njih. Ostvarivanje tog prava, ključno je za zadržavanje povjerenja građana u video nadzor Grada Zagreba, kao i zaštitu ljudskog dostojanstva i privatnosti građana.

Kontaktirajte autora ovog članka s dodatnim pitanjima, komentarom ili savjetom na mail: aostojic134@gmail.com