AI: Parlament Litve legalizirao nasilno odbijanje migranata

prtsc France24/Youtube

Parlament Litve usvojio je zakon kojim se legalizira prisilno vraćanje tražitelja azila, kao dodatnu mjeru protiv priljeva migranata koji u tu baltičku državu dolaze preko bjeloruske granice, javlja agencija Beta pozivajući se na AFP.

Litva, koja je članica Europske unije, primjenjuje prisilno vraćanje migranata s granice od 2021. godine, kada su tisuće migranata i izbjeglica, uglavnom s Bliskog istoka i Afrike, pokušale ući u EU preko Litve, Latvije i Poljske .

Ministar: Nema lakih rješenja

Unija je tada izjavila da je ovaj priljev bio “hibridni napad” koji je organizirao bjeloruski režim kao odgovor na međunarodne sankcije protiv Minska. Od tada se smanjio broj pokušaja prelaska, ali litavski graničari i dalje odbijaju ulazak desecima migranata dnevno.

“Nema lakih rješenja kada su u pitanju nacionalna sigurnost i ljudska prava, ali nema ni alternative”, rekla je litvanska ministrica unutarnjih poslova Agne Bilotaite novinarima, dodavši da se Litva mora braniti.

Kako navodi, Bjelorusija sada pregovara o novim izravnim zračnim vezama za Minsk iz Irana i Iraka, što bi moglo biti najava novog priljeva migranata.

“Moramo biti spremni i potrebni su nam instrumenti”, rekla je.

Kilometri ograde na granici

Amnesty International je prošlog tjedna upozorio da će novi zakon, ako ga potpiše predsjednik Gitanas Nauseda, dati zeleno svjetlo mučenju.

Litva je prošle godine dovršila izgradnju četiri metra visoke ograde od bodljikave žice duž velikog dijela granice s Bjelorusijom. Ograda se proteže na oko 550 kilometara, a cijela granica duga je 700 kilometara.

Susjedna Poljska također redovito pribjegava prisilnom vraćanju migranata na granici s Bjelorusijom. Tu kontroverznu mjeru odobrilo je dekretom poljsko Ministarstvo unutarnjih poslova, javljaju agencije.

RSS