Agencija za lijekove u borbi protiv krivotvorenih lijekova

Screenshot HRT Dnevnik

Slijedeći europsku direktivu o krivotvorenim lijekovima, Hrvatska je napravila ključan korak i osnovala organizaciju za provjeru autentičnosti lijekova u legalnim opskrbnim lancima. Svaki će lijek imati svoj identifikacijski broj. To se ne odnosi na sivu zonu naručivanja lijekova preko interneta.

U laboratoriju Agencije za lijekove godišnje ih se analizira 500. Među njima ima i krivotvorenih.

Prema podacima svjetske zdravstvene organizacije, oko 50 posto lijekova koji se prodaju putem interneta krivotvoreno je. Upravo zbog toga HALMED uvijek apelira na hrvatske građane da ih kupuju isključivo u ovlaštenom prodajnom lancu jer su ondje lijekovi koji su provjereni i sigurni za primjenu.

Hrvatska se osnivanjem organizacije za provjeru autentičnosti lijekova dodatno zaštitila. Svaki će lijek imati identifikacijski broj.

Proizvođači lijekova svaku će svoju kutijicu lijeka morati obilježiti pri proizvodnji paneuropskim sigurnosnim obilježjima i dodatnom zaštitom od otvaranja. Ti će podaci biti najprije uneseni u Europski repozitorijski sustav, a zatim i u nacionalni sustav, objasnila je Maja Drašković, predsjednica Upravnog odbora HOPAL-a.

No sustav kod nas još ne funkcionira u zaštiti kupnje lijekova putem oglasa. Nepoznat je broj ilegalnih stranica. Krivotvore se uglavnom najtraženiji i skupi lijekovi – od onih za erektilnu disfunkciju do onih za liječenje malignih bolesti, antibiotika, antidepresiva, onih za nesanicu. Kako bi se to spriječilo – u 103 zemlje svijeta provodi se akcija “Pangea”.

Samo je prošle godine zatvoreno tom intervencijom 5000 ilegalnih internetskih stranica koje su prodavale krivotvorene i lijekove i farmaceutske proizvode, dakle dodatke prehrani, kozemtiku ili slično, zatim je uhićeno gotovo 400 osoba. Zaplijenjeno je i više od 12 milijuna krivotvorenih kutija vrijednih oko 50 millijuna eura.

Izvor: HRT Vijesti