10 SAVJETA ZA SIGURNOST DJECE koje bi svaki roditelj trebao znati

Learn Colors With prtsc

Kvrge i modrice su neizostavni dio djetinjstva. Ipak, lagana ozljeda je samo jedan korak od opasnih fraktura. Kako bi pomogli djetetu da izbjegne ozbiljne ozljede, roditelji moraju slijediti neka jednostavna pravila.
Portal Ljepota i zdravlje, objavio je 10 načela sigurnosti djece koja će vam pomoći zaštititi bebu.

Sigurnost spavanja
Dijete bi trebalo spavati na leđima. Od 1992. godine, kada se službena preporuka promijenila od “spavanja na trbuhu” u “spavanje na leđima”, smrtnost od iznenadnog sindroma smrti djece (SIDS) u zemljama zapadne Europe smanjila se za tri puta. Deke s čipkom mogu blokirati dišni trakt za bebu tijekom spavanja. Tvrdi madrac i napete elastične ploče su sve što trebate. Za vrijeme spavanja od djeteta treba maknuti šalove, odjeću, šešire s vezicama ili igračke sa žicama.

Prevencija pada i ozljeda
Nabavite sigurnosne ograde za sigurnost u kući. Kada su u pitanju stubišta, trebale bi biti postavljene i na vrhu i na dnu. Uvijek nadzirajte djecu kada koristite visoke stolice ili nosače. Kada stavljate dijete u nosač, postavite je na pod, a ne na stolac, stol ili neki drugi namještaj. Ako se vaše dijete kreće oko kuće u dječjim hodalicama, pazite da su što dalje od stuba, aparata za grijanje i sl. Stavite sigurnosne šipke na svoje prozore. Osigurajte sigurno pričvršćenje namještaja (osobito visokih ormarića) i bilo koje druge stvari koje mogu pogoditi i padati.

Prevencija gušenja
Pazite da igračke ne sadrže male dijelove koje dijete može skinuti i pokušati progutati. Prehrana djece mlađe od pet godina ne smije sadržavati okruglu krutu hranu, kao što su rezane kobasice, zrnca, tvrdi bomboni, grožđe i kukuruz.
Držite žice i kablove izvan dosega djeteta. Premjestite jaslice, dječje igračke, igračke i dječji namještaj daleko od tih predmeta. S vremena na vrijeme, hodajte na sve četiri – uskoro ćete primijetiti stvari koje dijete može staviti u usta. Upišite se na tečajeve pružanja umjetnog disanja i prve pomoći ako je potrebno.

Sigurnost od požara
Sakrijte šibice i upaljače od svoje djece. Nemojte držati upaljače i druge izvore vatre koji izgledaju poput igračaka u kući. Nemojte držati dijete tijekom kuhanja. Pazite na električne uređaje, odspojite ih nakon uporabe i stavite ih na sigurno mjesto. Kuhajte na stražnjim plamenicima i držite vruću hranu izvan dosega djeteta. Preokrenite duge ručice posuda s ruba. Smanjite vrijeme koje vaše dijete provede uz vrući štednjak i, ako je moguće, postavite zaštitnu barijeru oko peći. Instalirajte dimni alarm kod kuće – pomaže smanjiti rizik od smrti u hitnim slučajevima za pola.

Prevencija otrovanja
Ako sumnjate da je vaše dijete progutalo bilo koju opasnu tvar, nemojte pokušavati izazvati povraćanje bez savjetovanja s liječnikom. Više od polovice svih dječjih trovanja uzrokovano je slučajnim unos lijekova. Držite sve lijekove (čak i vitamine) izvan dosega djece. Nemojte zvati lijek “slatkiši” – to može izazvati djetetovo zanimanje. Instalirajte posebne brave na vratima ormara na kojima držite deterdžente i lijekove za kućanstvo. Držite malu elektroniku i naprave koje sadrže litijske baterije odvojeno od djece. To uključuje alarme za automobile, satove, daljinske upravljače, laserske pokazivače, svjetiljke itd. U mobitel dodajte broj najbliže klinike ili liječnika kako biste dobili savjete u slučaju trovanja ili drugih opasnih situacija.

Uz vodu
Nakon kupanja odmah ispraznite kadu, a poklopci WC daske, vrata za kupaonice i praonice trebaju trajno biti zatvoreni. Otvorena voda u vrtu trebala bi biti ograđena jer bi dijete moglo pasti i utopiti se.
Više od polovice roditelja vjeruje da ako njihovo dijete zna plivati, ne trebaju nadzor kada je u vodi, a zapravo je 47 % utopljene djece u dobi od 10 do 17 godina znalo plivati. U pravilu, tragedija u vodi odvija se tiho i unutar najviše jedne minute. Stoga pazite na svoje dijete i nemojte se omesti čitanjem knjiga, telefonom ili drugim stvarima.

“W” sjedni položaj
“W-sjedenje” je jedan od najčešćih i najudobnijih načina sjedenja za mnogu djecu. Međutim, ovaj položaj može povećati rizik od nekoliko zdravstvenih problema. Može uzrokovati ozbiljne ortopedske probleme, kašnjenja u razvoju posturalne kontrole i stabilnosti te motoričkih sposobnosti. Najbolji i najučinkovitiji način za sprječavanje vaše djece od W-sjedenja jest spriječiti da ono postane navika. Dakle, predvidite i uhvatite ga prije nego što vaše dijete počne sjediti u tom položaju.

U automobilu
Dijete može sjediti u odrasloj stolici samo ako njegova visina prelazi 140 cm, a težina 32 kg. Ako je dijete preveliko za prijenosno dječje sjedalo, ali još uvijek ne može sjediti u odrasloj dobi, trebate upotrijebiti pomoćno sjedalo (autosjedalicu bez naslona). Sjedalice za djecu mlađu od dvije godina trebalo bi postaviti suprotno od kretanja automobila. Prije nego što pokrenete auto, pokušajte “pritegnuti” pojas, i ako je stvoren nabor – zategnite ga. Sama autosjedalica ne bi se trebala pomicati više od 2-3 cm. Ako dijete koristi sjedalo za odrasle, moraju nositi sigurnosni pojas. Gornji dio pojasa mora prijeći preko djetetovih prsa i ramena, a ne preko vrata, dok donji dio leži na bokovima, a ne preko trbuha. Držite vruću hranu, velike stvari i sve što se može kretati po unutrašnjosti tijekom kočenja.

Na biciklu
Ako ste djetetu kupili bicikl, koturaljke ili romobil, svakako kupite kacigu, jedinu učinkovitu zaštitu od ozljeda mozga. Dječja odjeća za vrijeme vožnje treba biti svijetla, po mogućnosti s reflektirajućim elementima. Bicikli moraju biti opremljeni prednjim i stražnjim svjetlima. Prije nego što vaše dijete odlazi na vožnju, provjerite jesu li svjetla čvrsto fiksirana, kako rade kočnice i zupčanici i stanje guma. Prije nego dopustite svom djetetu da vozi bicikl, podučite ga da daje znakove rukama i vozačima i pješacima.

izvor: ljepotaizdravlje.hr