07.02. – Svjetski dan sigurnijeg interneta

Svjetski dan sigurnijeg interneta

Danas se obilježava Svjetski dan sigurnijeg interneta kojem je cilj promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe online tehnologije i mobilnih uređaja, posebice među djecom i mladima.

Tim povodom, Udruga roditelja „Korak po korak” koja od 2014. godine provodi projekt #DeleteCyberbullying izdala je brošuru namijenjenu roditeljima.

O brošuri i o nasilju na internetu govorila je u emisiji Studio 4 Silvija Stanić, izvršna direktorica Udruge roditelja ‘Korak po korak’.

Brošura roditeljima služi kao vodić, mogu se informirati o potencijalnim opasnostima i savjetovati djecu kako sigurno koristiti internet. Razvijena je i aplikacija namjenjena djeci, roditeljima, učiteljima. Odrasli mogu provjeriti svoja znanja a djeca svoja iskustva, objasnila je Stanić.

Naglasila je da roditelji ne mogu imati 100 postotni kontrol, ali mogu razgovarati, slušati i prepoznati znakove zlostavljanja ili loših iskustva. Kada je riječ o mlađoj djeci, neke stranice se mogu onemogućiti kako bi se onemogućio pristup njima, ali filteri nisu od koristi kada su djeca starija. Poznato je naime da je internet jedino područje u koje djeca u pravilu znaju više od odraslih.

Jedinstvena je to situacija da smo korak iza, ali dužnost roditelja je brinuti o dobrobit djeci, stoga se ne možemo sakriti iza neznanja, kaže Stanić i napominje da je od izuzetne važnosti razgovor s djetetom i objašnjenje zašto nije dobro posjećivati određene stranice.

Izvor:www.vijesti.hrt.hr
Foto: Screenshot HRT4