Održan 2. Regionalni forum o urbanoj sigurnosti u Osijeku

prije 4 god., 14.06.2012. 02:12
Forum_osijek_2012

Andrea Latinović

U utorak 12. lipnja u Osijeku je održan 2. Regionalni forum o urbanoj sigurnosti na kojem su se okupili eminentni hrvatski stručnjaci za prevenciju kriminaliteta u organizaciji Hrvatske udruge menadžera sigurnosti HUMS, pod pokroviteljstvom MUP RH, Grada Osijeka, Udruge gradova u Republici Hrvatskoj te uz potporu Zaklade Konrad Adenauer i regionalnih partnera.


U uvodnom govoru Alen Ostojić, predsjednik HUMS, istaknuo je da kriminalitet te strah od kriminala predstavljaju značajan problem u svakom suvremenom društvu pa tako i u Hrvatskoj. Problem kriminaliteta nije isključivo problem policije, on je problem zajednice i stoga se zajednica tim problemom mora baviti. Između sigurnosti i nesigurnosti građana ne smije biti kompromisa, zaključio je Ostojić.

Mato Blažanović, načelnik Odjela prevencije u Uredu glavnog ravnatelja policije MUP RH i nacionalni predstavnik EUCPN istaknuo je da danas u RH djeluje 170 vijeća za prevenciju, koji aktivno promišljaju o politici prevencije kriminaliteta te da MUP RH nastoji biti snažan partner svim subjektima lokalne zajednice u organizaciji programa i aktivnosti prevencije kriminaliteta.


Drugi Regionalni forum je u ime grada domaćina svečano otvorio i pozdravio Krešimir Bubalo, gradonačelnik Grada Osijeka te naglasio važnost urbane sigurnosti i aktivnosti u prevenciji kriminaliteta u Osijeku. Istaknuo je zadovoljstvo što je zbog tih aktivnosti HUMS nagradio Grad Osijek prvom hrvatskom velikom nagradom sigurnosti u kategoriji “Doprinosa lokalne zajednice u prevenciji kriminaliteta”.

Posebna gošća Foruma bila je gospođa Anna Karina Nickelsen, predsjedateljica Europske mreže za prevenciju kriminaliteta EUCPN i direktorica Danskog Vijeća za prevenciju kriminaliteta, koja je predstavila iskustva, aktivnosti i pozitivne primjere provedene u Danskoj. Gospođa Nickelsen informirala je kako je Danska podijeljena na 98 općina koje imaju zakonsku obvezu prevencije kriminaliteta te da kriminalitet u Danskoj smatraju teškim socijalnim problemom. U ostvarivanju prevencije kriminaliteta nužna je suradnja škola, socijalnih službi i policije što je ključna formula u prevenciji kriminaliteta – zaključila je gđa Nickelsen.

U daljnjem nastavku Foruma dat je pregled preventivnih aktivnosti MUP-a RH u ostvarivanju sigurnosti zajednice koji je dao Mato Blažanović, Načelnik Odjela prevencije MUP-a RH sa temom: “Značaj prevencije kriminaliteta u sigurnosti zajednice” dok je odgovor policije na urbano nasilje dao Josip Bukvić iz Ravnateljstva policije MUP-a RH.

Dr.sc. Jelena Budak sa Ekonomskog instituta u Zagrebu predstavila je Istraživanja o stavovima javnosti o nadzoru, praćenju i zaštiti privatnosti u Hrvatskoj te je istaknula da se građani slažu sa postavljanjem kamera za nadzor javnih površina, ali ujedno smatraju da u RH nedostaje građanske inicijative za zaštitu privatnosti.

Mate Kraljević voditelj Sektora za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba predstavio je projekt Centra za video nadzor pogrešno parkiranih vozila, zaštitu od grafita i javnu sigurnost Grada Zagreba, dok je Ivica Pongrac predstavio Video nadzor javnih površina Grada Čakovca.

Hrvatsku premijeru najnovijih video dostignuća putem multimegapikselnih kamera predstavio je Robert Pažitka, predsjednik Uprave Pro Alarma iz Zagreba.

O sadašnjosti i budućnosti urbane sigurnosti govorio je Krunoslav Borovec iz HUMS-a, dok je Milan Ljubotina iz tvrtke Kardian predstavio mogućnosti automatskih defibrilatora na javnim površinama.

Posebno zanimanje sudionika zauzela je panel diskusija na temu “Video nadzor gradova – veća sigurnost ili narušavanje privatnosti građana” u kojoj su sudjelovali prof.dr.sc. Josip Vrbošić, profesor na Pravnom fakultetu u Osijeku; Josip Bukvić, pomoćnik načelnika Uprave policije u Ravnateljstvu policije MUP-a RH; Mate Kraljević, voditelj Sektora za komunalno i prometno redarstvo Grada Zagreba i Robert Pažitka, predsjednik Udruge tehničke zaštite pri HCZ-u.

Svi sudionici panel diskusije suglasni su da video nadzor javnih površina gradova predstavlja snažnu infrastrukturnu komponentu razvoja gradova, da ga je potrebno razvijati u otvorenoj komunikaciji sa građanima te da je posebnu pozornost potrebno posvetiti mjerama zaštite baze podataka prikupljenih video-nadzornim snimkama.


Vezani sadržaj

MarketingPartneri